Fra varmeforsyning over levnedsmiddelproduktion til køleanlæg og life science så er flowmåling vigtigt som aldrig før. Skærpede sikkerhedsprocedurer, procesoptimering, øgede krav til kvalitet og miljøpåvirkning er bare nogle af de faktorer, der gør, at flowmåling er en nødvendig foranstaltning i de fleste industriapplikationer.

Mange teknologier er igennem tiden blevet brugt til at måle flow. Mange er udgået, og mange nye er kommet til. Dog er det grundlæggende princip for flowmåling en bestemmelse af gennemstrømningen af et medie i et enten lukket eller åbent miljø. Dette i sig selv lyder som en simpel manøvre, men faktum er, at flowmåling er lige så kompleks en sag, som selve den applikation som måleren installeres på.

Der er derfor et hav af ting at tage stilling til, når valget af den rette flowmåler skal træffes. Nedenfor har vi opstillet nogle af de væsentligste kriterier, hvad angår valget af flowmåler.

Medier i flow

Hvilken flowmåler der vil være ideel til din applikation, er først og fremmest afhængig af, hvilket medie du skal måle på. For det er ikke ligegyldigt, om der er tale om væsker, gasarter eller trykluft. Der er nemlig ingen af de anvendte teknologier til flowmåling, som er i stand til at måle på alle medier med alle output og ditto lav usikkerhed.

Desuden skal der altid tages forbehold for mediets beskaffenhed. For afhængig af om mediet har høj eller lav viskositet, er ledende eller ikke ledende, aggressivt eller ikke aggressivt, så skal de berørte dele naturligvis kunne håndtere mediet.

Volumen eller masseflow?

En flowmåler bestemmer som nævnt bevægelsen af forskellige medier i fx rørinstallationer. Nogle flowmålere er således designet til at måle stoffets hastighed, andre dets volumen, mens andre igen måler masseflow. Hvilket output, du har behov for at måle på, er afhængigt af din applikation.

Overordnet skelner man mellem to typer af flowmåling: volumen og masseflow. Volumen måles oftest i l/s, l/h eller m3/h, mens masseflow måles i enten kg/h eller t/h.

Usikkerheder og kalibrering af din flowmåler

Al flowmåling er behæftet med en grad af usikkerhed. Det er derfor ikke blot vigtigt at vælge den rette måler. Det er også essentielt at sørge for at vedligeholde sin flowmåler korrekt. Regelmæssig kalibrering er i den forbindelse alfa og omega.

Udover ovennævnte er det desuden vigtigt at stille sig følgende spørgsmål:

  • Har du brug for et lokalt eller eksternt display på flowmåleren?
  • Hvilke output skal din flowmåler have: analog, digital, puls, frekvens og/eller alarmer?
  • Hvad er min/max flowet, trykket og temperaturen?
  • Hvilken rørdimension skal måleren monteres i? Og hvad er afstanden til diverse bøjninger?
  • Kan flowmåleren monteres direkte på rørstrengen, eller skal den monteres som clamp-on?
  • Hvilken IP-klassificering skal din måler have?
  • Har du behov for en måler, der er ATEX godkendt?

Valget af flowmåler er altså aldrig spørgsmål om at stille sig dét rette spørgsmål, men et spørgsmål om at stille sig alle de rette! Heldigvis er vi hos Hans Buch A/S altid mere end klar til at vejlede uanset arten af flowmåling.

hans buch
Spørgsmål?
Vi sidder klar til at hjælpe