Når du skal vælge dit monteringsværktøj, kan det give god mening først og fremmest at gøre dig overvejelser ift. om det skal være elektrisk (batteri/el) eller trykluftdrevet. 

Læs vores ultimative guide til de forskellige typer af værktøj, som kan give dig den bedste løsning.

Kraft/styrke

I bund og grund handler det om, at det værktøj du bruger, skal kunne udføre opgaven ordentligt for dig. Skal du skære gennem stål eller skal du spænde bolte, har du behov for et vist moment. Derfor er det også vigtigt, at du ikke vælger eller fravælger et værktøj pga. eks. pris, hvis det ikke kan udføre opgaven ordentligt.

Lad os starte med at aflive en myte ift. styrkeforholdet mellem elektrisk værktøj og trykluft.

Trykluft:

Trykluftværktøj er kraftfuldt. Det er én af grundene til, at løsningen er populær på maskinværksteder eller autoværksteder. Momentet kan ikke altid indstilles op eller ned og luftslangen kan have indflydelse på, om værktøjet giver mere eller mindre styrke.

Elektrisk:

Udviklingen inden for elektrisk værktøj går stærkt og der er sket meget ift. batteri og design. Derfor er der i dag ikke stor forskel i styrken på de to typer. Tidligere var der især stor forskel på det trådløse elektrisk værktøj, som ikke kunne levere samme styrke. Men sådan er det ikke længere, og de to typer er fuldt på højde med hinanden.

Følelsen af værktøjet

Værktøj er en stor del af din dagligdag, og det er afgørende, at det er komfortabelt og behageligt at arbejde med.

Derfor er ting som greb og vægt vigtige. Derudover skal de også være enkle at indstille, så de passer til dit behov.

Trykluft:

Trykluftværktøj er let, men alligevel er der en vis begrænsning i værktøjet. Begrænsningen ligger i, at det altid skal være tilsluttet kompressoren via en luftslange, hvilket kan påvirke muligheden for at arbejde fleksibelt med værktøjet og manøvrere det i forskellige vinkler. Når du skal vælge, er det vigtigt at komme ud og afprøve forskellige typer, så du finder den bedste løsning.

Elektrisk:

Når du arbejder med elektrisk værktøj, er du ikke nødvendigvis begrænset af en ledning. Det gør det lettere at komme til alle steder, ligesom det også øger sikkerheden, da der ikke er noget at falde over eller ved et uheld skære over. Selvom elektrisk værktøj generelt er en smule tungere, går udviklingen i retning af, at også de bliver lettere. Derfor ser vi også flere industrier, som nu går i den retning, da det i stadigt stigende grad passer ind ift. dagligdagens udfordringer.

Prisen

I langt de fleste tilfælde handler det om pris, når du står over for at skulle vælge nyt udstyr, som kan optimere din hverdag. Det er dog vigtigt at have et langsigtet perspektiv, når du skal vælge. Det der er billigt i startomkostninger, kan vise sig at blive (for) dyrt i længden.

Guld kan købes for dyrt, og det giver ingen mening at spilde virksomhedens penge på en løsning, du ikke har behov for. Og det giver absolut heller ikke mening at spare de sidste kroner, hvis løsningen så ikke kan løse opgaven for dig.

Overvej derfor nøje, hvad du reelt får for de penge du bruger, og den værdi det skaber i dit daglige arbejde og på længere sigt for forretningen.

Trykluft:
Startomkostningerne er typisk højere, selvom værktøjet i sig selv som oftest billigere end den elektriske pendant.  Ofte holder de også i længere tid. Man skal dog huske, at du ikke kan bruge værktøjet uden en trykluft kompressor, slanger mm., som kan være meget dyre og kræver en del vedligeholdelse for at bevare styrken, så det skal med i ligningen.

Elektrisk:
Elektriske værktøjer kræver lavere startinvesteringer, og en af fordelene ved det, er, at strømforsyningen er en integreret del af værktøjet og derfor altid leverer maksimal kraft, så der ikke kræves yderligere investering og vedligehold i modsætning til trykluftværktøj.