3 uundværlige tips til nøjagtig temperaturmåling
Nøjagtige og ensartede målinger af temperaturer er afgørende for kvalitetssikringen af slutproduktet indenfor medicinal- og fødevareindustrien, mens der i andre industrier kan være tale om livsnødvendige sikkerhedsforanstaltninger.
Temperaturmåling i væsker
Ved måling af væsker er det først og fremmest vigtigt at bruge et væsketermometer, som er designet til at måle temperaturer i væsker og andre viskoelastiske medier.
En god tommelfingerregel til at nedsætte eventuelle måleusikkerheder er at vælge en temperaturføler med en immersionsdybde på ca. 10-15 gange følerens egen diameter. Hvis væsken, der måles på, samtidig er i bevægelse under målingen, opnår du med garanti det mest nøjagtige resultat.
Overflademålinger og spot-check
Ved overflademålinger bør man altid sikre sig, at føleren har god kontakt til måleoverfladen, og målepunktet er repræsentativt for hele overfladens temperatur. Det er ligeledes vigtigt at sikre sig, at kontaktoverfladen, der måles på, ikke er ujævn, da dette kan have indflydelse på målingens nøjagtighed.
Oftest kan man dog regne med at eventuelle måleusikkerheder ligger på +/- 1◦C, så længe der anvendes et kalibreret instrument, der er tilpasset det temperaturområde, der måles i. Præcise overflademålinger kan desuden i mange tilfælde erstatte invasive kernetemperaturmålinger.
Måling af lufttemperaturer
Ved måling af lufttemperaturer er der en række ting, man bør holde sig for øje. I de fleste anlæg og bygninger kan klimaet nemlig ændre sig som følge af forskellige eksterne og interne påvirkninger – også selvom bygningen og anlægget er indrettet til at kompensere for sådanne varierende påvirkninger.
Derfor er det altid tilrådeligt at tage højde for lufttemperaturens variation. Her kan det være behjælpeligt at sørge for at måle der, hvor man erfaringsmæssigt har de højeste og laveste temperaturer samt den største temperaturforskel i lodret retning. I de fleste tilfælde vil man opnå målinger med en nøjagtighed på 0,5-1 ◦C.