At ignorere målinger er den sidste synd i Crowcons serie om de 7 syv dødssynder inden for gasdetektering. Det er ikke så længe siden, at en tragisk historie om en oliearbejder, der blev fundet død liggende over en åben luge, satte fokus på dette problem. Et af de mest tragiske aspekter ved denne historie var, at hvis han havde kigget på sin gasdetektor, kunne dette have reddet ham.

Derfor skal du ikke ignorere målinger

En negligeret hændelse

Tre uger før den tragiske begivenhed, mens der blev foretaget en prøveudtagning fra en lignende luge, var den samme mand blevet syg og havde søgt lægehjælp. Hans symptomer forsvandt, og han blev udskrevet uden diagnose. Senere viste loggen fra hans gasdetektor, at han havde været udsat for en 5 minutters periode med lavt iltniveau, mens han arbejdede ved lugen. Ilt under 19,5% betragtes som et lavt niveau – han blev udsat for niveauer helt ned til 10%. På den dag han blev fundet død, viste hans detektor, at iltniveauet var faldet til 7%.

Det er derfor rimeligt at overveje, hvorvidt manden havde ignoreret en gasdetektoralarm (se dødssynd 6). Hvis den oprindelige hændelse var blevet undersøgt, og de lave iltniveauer observeret i tide, kunne man have undgået oliearbejderens død. Men loggen blev desværre ikke gennemgået før det var for sent.

Undersøg tendenserne

Det er mere eller mindre standard at stationære og bærbare gasdetektorer, kan logge og gemme data fra deres umiddelbare omgivelser. Som udgangspunkt bliver disse målinger brugt til at indikere tendenser i forskellige miljøer og derved øge sikkerheden. I andre industrier, som fx mad- og lægemiddelproduktion (food/pharma), er det almindeligt at analysere data fra arbejdsmiljøet. Dataanalysen er her med til at styre indstillingen af fornuftige advarsler og alarmgrænser for sikkerhedskritiske faktorer.

Kend dine begrænsninger

Ved at indsamle data, kan driftsnormerne for et område eller en proces tilgodeses. Disse normer afspejler de rutinemæssige driftsforhold, og alarmgrænser kan tilpasses disse.

Identificer mønstrene

En uregelmæssig spredning af datapunkter kan indikere, at en del af en proces ikke er under kontrol. Ved at analysere data ud fra tid og sted, kan der identificeres visse mønstre. Det kan være muligt at fastslå, om en bestemt hændelse kan associeres med:

  • En begivenhed – som fx vagtskifte, tænd/sluk af maskiner
  • Lokation – for eksempel ved en ventilation eller luge, hvor der er et anderledes klima, der resulterer i yderliggende datapunkter
  • Personers tilstedeværelse – (eksempelvis stikprøvekontrol ved luger) eller personens egen adfærd og praksis.

Denne liste er ikke fuldendt, men den illustrerer, hvordan data kan anvendes til at identificere mønstre, som kan bruges til at forudsige hændelser og dermed forhindre dem, før de opstår.

Forebyggelse fremfor at helbrede

Den i dag let tilgængelige mulighed for at logge og gemme data, med moderne stationære og bærbare gasdetektorer, vil sandsynligvis øge myndighedernes krav til virksomheder, der anvender disse til forbedre sikkerheden.


Kontakt vores ekspert

Tag fat i Søren og hør mere.
+45 2449 7124ssc@hansbuch.dk
gasdetektering
hans buch
Spørgsmål?
Vi sidder klar til at hjælpe