Forstå ISO 22000 og betydningen for fødevaresikkerhed
ISO 22000 er en internationalt anerkendt standard, der kvalitetsstempler en virksomheds ledelsessystem til sikring af ensartet og korrekt håndtering, forarbejdning og produktion af fødevarer.
Fødevaresikkerhed handler om meget mere end tilstrækkelig adgang til den rette næring. Den handler i høj grad også om at sikre en ensartet kvalitet i produktionen af fødevarer, der sikrer, at der ikke sker forurening, og at konsumering ikke forårsager sygdom hos forbrugerne. ISO 22000 er desuden også målrettet produktion af dyrefoder, samt emballage til fødevarer og foder.
I dag er fødevaresikkerhed en velintegreret del af produktionen, fødevareindustrien er underlagt strenge procedurer for kontrol og kvalitet i hele værdikæden fra indkøb af råvare, til forarbejdning, endelig produktion, opbevaring og emballering. Her kommer ISO 22000 ind i billedet, der hjælper fødevare- og foderproducenter med at etablere og opretholde systemer i overensstemmelse med internationale standarder.
Hvorfor er ISO 22000 vigtig?
ISO 22000 er vigtig, fordi den sikrer fødevaresikkerhed på tværs af hele fødevarekæden, fra primær produktion til slutforbrug. Standarden er designet til at hjælpe fødevarevirksomheder med at kontrollere risici relateret til fødevaresikkerhed og dermed forhindre forurening og sygdomsudbrud, som kan opstå på grund af fødevarer.
Nogle af hovedårsagerne til, at ISO 22000 er vigtig, handler om systematisk og udbredt standardisering. Det gælder f.eks. for risikostyring, samt forbrugertillid, der styrker konkurrencedygtighed og markedsposition. Ydermere er certificeringen i ISO 22000 globalt anerkendt med en udbredelse hos mere end 100.000 fødevareproducerende virksomheder på verdensplan. Med ensartede standarder sikres, at forventning til kvaliteten opretholdes hos både samarbejdspartnere og forbrugere.
Hvad er FSSC 22000?
FSSC 22000 står for Food Safety System Certification og er baseret på ISO 22000. FSSC inkluderer også GFSI (Global Food Safety Initiative), der er en industridrevet samarbejdsplatform. Formålet med GFSI har til formål at sikre, at certificeringsprogrammerne inden for fødevaresikkerhed overholder en fælles standard baseret på global anerkendelse. GFSI har således ikke sin egen certificering, men bygger på et sammenligningsfundament, der anerkender standarder såsom FSSC 22000,
Derudover inkluderer FSSC principperne fra HACCP (Harzard Analysis and Critical Points), der fokuserer på vurdering og styring af risici under produktion af fødevarer gennem syv punkter. Denne er en del af Fødevarestyrelsens vejledning, som sikrer lovpligtig egenkontrol i Danmark, der fastlagt af EU-forordninger. Den omhandler f.eks. temperaturen ved opvarmning og nedkøling af fødevarer, korrekt hygiejne og skadedyrssikring.
ISO og FSSC 22000 signalerer troværdig kvalitet til forbrugeren
Med standarden signalerer virksomhederne, at de forpligter sig til at opretholde en række kritiske punkter for fødevaresikkerhed, som også afspejles med lignende principper i lovgivningen. Ved at opretholde ISO 22000-certificeringen vil det oftest betyde, at fødevareproducenter i samme ombæring overholder krav i lovgivningen på både nationalt og internationalt plan.
Kilder
- “ISO 22000 Fødevaresikkerhed”, Dansk Standard:
https://www.ds.dk/da/om-standarder/ledelsesstandarder/iso-22000-foedevaresikkerhed - “ISO 22000 Certificering”, Bureau Veritas:
https://www.bureauveritas.dk/da/dine-behov/iso-22000-certificering - “Dit egenkontrolprogram skal baseres på HACCP-principperne”, Fødevarestyrelsen:
https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/start-og-drift-af-foedevarevirksomhed/egenkontrol-og-risikoanalyse/haccp-principperne