Hvad er en ESG?
ESG står for Environmental, Social and Governance og kan oversættes på dansk til miljø, samfund og ledelse.
Begrebet omhandler en række virksomheders forpligtelser til at rapportere ikke-finansielle nøgletal inden for eksempelvis klima, miljø, sociale forhold og personaleforhold. Rapporten skal offentliggøres sammen med en virksomheds finansielle årsregnskab.
I dansk lov er den ikke-finansielle redegørelse beskrevet i Årsregnskabsloven § 99a og § 99b. Bag ESG står EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). CSRD beskriver en række standarder for rapportering både generelt og sektorbestemt og forventes at ligge klar ved udgangen af 2023.
Hvad er formålet med en ESG?
Formålet med en ESG-rapport er at øge transparensen for EU-virksomheders aktiviteter og deres aftryk på samfundet. På den måde bliver det anskueliggjort, hvilke virksomheder der er attraktive at samarbejde med og investere i.
Med andre ord er CSRD en metode til at få ledelsen i virksomheder inden for EU til at forpligte sig til en række forbedringer, der tilskynder virksomhederne til at øge indsatsen for eksempelvis at:
- Nedbringe sit CO2-aftryk
- Fremme ligestilling
- Sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø
- Gentænke sit ressourceforbrug
- Forbedre affaldssortering
Til at hjælpe med ESG-rapporteringen kan bl.a. en EPD bidrage med at anskueliggøre en virksomheds aftryk på klima og miljø. EPD opgøres oftest i et LCA-perspektiv.
Læs mere: “Hvad er en EPD?”
Læs mere: “Hvad er en LCA?”
Hvilke virksomheder er omfattet af ESG?
I Danmark har der siden 2018 været ESG-krav til udvalgte virksomheder med over 250 fuldtidsansatte med NFRD (Non-Financial Reporting Directive), som er forgængeren til CSRD. ESG-forpligtelserne i EU-direktivet CSRD forventes at være fuldt udrullet i 2028.
Gældende i hele EU kommer følgende virksomheder til være opfattet i deres forpligtelser til at offentliggøre en ESG sammen med det finansielle årsregnskab:
ESG-krav til virksomheder fra 2025
Virksomheder med over 500 ansatte (årsrapport for 2024).
ESG-krav til virksomheder fra 2026
Store virksomheder, der overstiger to ud af tre følgende krav (årsrapport for 2025):
- Over 250 ansatte
- Over 40 mio. euro i omsætning
- Over 20 mio. euro i aktier
ESG-krav til virksomheder fra 2027
Børsnoterede små- og mellemstore virksomheder (SMV’er) (årsrapport for 2026). For nogle virksomheder vil der være undtagelser gennem dispensation indtil 2028.

Læs mere om bæredygtig viden og løsninger hos Hans Buch
Dyk ned i Hans Buchs tema om bæredygtighed inden for klima, miljø og bæredygtighed.
Hvad er en SDG?
Hvad er en ESG?
Hvad er en EPD?
Hvad er en LCA?
Klimakrav til nybyggeri påvirker hele industrien
Besætning gror fødevarer på den halve tid
Basisviden om klima og miljø
LED-lys: Store besparelser for økonomi og CO2
Når luftkvalitet er afgørende